Pàgines

diumenge, 20 de febrer del 2011

El Pla de la Calma, Montseny


El Pla de la Calma és un altiplà que s'alça entre la vall del Congost i el massis del Montseny, cosa que fà que les valls del Gongost i la de la Tordera quedin unides per aquesta unitat geogràfica.
Aquest altiplà està format en la seva part geològica, per roques sedimentaries compactades dipositades durant les eres Mesozoica i Cenozoica, fà uns 300 milions d'anys. La roca més característica son els gressos vermellosos.
El clima es caracteritza per forts contrastos diaris, entre el dia i la nit, i per els estacionals, amb neu i glaçades a l'hivern i fortes temperatures a l'estiu. Tot aixó comporta un clima més d'alta muntanya i per tant els arbres tenen dificultat per desemvoluparse, i l'aspecte general de tot l'altiplà sigui de matolls i herbes amb un paisatge obert de landes i prats. La ginesta és un dels matolls amb més presència. L'activitat humana encara a aguditzat aquest paisatge amb una activitat ramadera força important.
El Puig del Tagamanent, 1055 mts. és la porta d'entrada per la seva part occidental al Pla de la Calma, pujant des de la vall del Congost.

El Tagamanent, 1.055 mts



El Pla de la Calma en la seva part occidental, amb la vall del Congost com a teló de fons


Vegetació encara amb forçes arbres en la seva part occidental.

Entrada a la part mitja del Pla.

El Pla de la Calma està atravessat per el GR-5 el qual fà que de punta a punta sigui un passeig matinal força interessant, ja que el seu recorregut ens dona una visió magnífica de la vall del Congost i del massis del Montseny.

Visió del Sot de la Llacuna




Les alçades més importants d'aquest conjunt geogràfic son: El Puig Drau, 1.344 mts., El Turó del Sui, 1.318 mts., El Turó del Pi Novell, 1.185 mts., El Turó de Samont, 1.272 mts. 

Collet de la Font del Ginebre

Les Agudes, des del Pla del Ginestar


El Matagalls des del Pla del Ginestar

El massis de Les Agudes i el Turó de l'Home

El Matagalls amb la vegetació clàsica d'aquesta part del Pla de la Calma

El Pla del Café, antigua construcció actualment en total ruïna, amb el massis oriental del Montseny al fons
(Les Agudes, el Turó de l'Home i la vall del Tordera.)

Les runes del Café amb el Matagalls al fons

Les runes, amb el Sot del Café

El Pla del Café

La plana de Vic, des del Pla

Les Agudes i el Turó de l'Home des del Serrat de Puigventós

Pla de l'Ase Mort, 1.204 mts., prop de Collformic, final del Pla en la seva part més oriental

Panoràmica del Pla de l'Ase Mort. A partir d'aquest punt s'inicia la baixada fins a Collformic.

El recorregut del Pla de la Calma es pot fer en un matí, a peu i/o amb bicicleta de muntanya, amb un entorn de plena natura i amb unes vistes magnífiques de tot el massis del Montseny.

 Recorregut realitzat el Febrer del 2011

Càmera: Nikon D5000
Objectiu: Nikkor 18-55 DX

9 comentaris:

Anna ha dit...

M'encanta el Pla. Ara fa molt que no l'he fet però he de dir que veient aquestes fotos precioses m'han entrat moltes ganes de tornar-hi.
Salut!

Salvador ha dit...

A l'agost del 2005 vam pujar al Tagamanent i després amb cotxe vam travessar tot el pla de la calma i vam visitar una curiositat poc coneguda... A la dreta del camí i una mica allunyat del pas hi ha una mena de caban de pedra i al seu interior una llosa prehistòrica amb gravacions circulars molt interessant. Per cert una mica deteriorada per algun brètol que va intentar picar-la. Ho vam comunicar per escrit a la Diputació, però a horas d'ara encara esperem cap resposta... Un llàstima... Ho coneixes?

Jordi Lluís Pi ha dit...

Hola Anna.
Gràcies pel teu comentari. La veritat és que és un lloc que m'agrada anar.hi de tant en tant. Abans la pista estaba molt malament i per anar en bicicleta era una mica dur. Però des de que han arreglat la pista és un bon circuit per disfrutar un diumenge al matí. A peu també és una bona caminada.

Finsa aviat

Jordi Lluís Pi ha dit...

Hola Salvador. La cabana que dius està prop del cantó de Collformic?.
Jo no la conec, però crec que habia una a prop del Pla del Café, però al costat de la vall del Congost. Però no l'he vista mai.
Diga'm on la vas veure hi ho invstigaré.

Gràcies.

Salvador ha dit...

Ara mateix exactament no recordo ben bé on era... però buscaré un parell de fotos que vam fer i te les faré arribar, a veure si en una propera visita la pots identificar

mikan ha dit...

Jordi, enhorabuena por tu excelente blog y las bellas fotografías que lo ilustran. Me han encantado. Saludos :-)

Salvador, seguramente te refieres a la piedra conocida como "la Sitja del Llop", de época neolítica y que se encontraba originalmente en la barraca de Les Lloses (o d'en Ramón), situada en el Turó del Poniol (entre la pista de La Calma y el Puig Drau, tal como dices en un desvío a la derecha pasado el cruce de la Casa Nova del Bellit y pocos metros antes de llegar a las Pedres Blanques).
Para tu tranquilidad (y la de todos) te diré que en el 2008 fue extraida por arqueologos de la Generalitat para protegerla del vandalismo y en su lugar fue colocada una réplica. La original, una vez restaurada, se ubicó en el mirador del mismo nombre en el pueblo de Montseny hace unos meses.
La cabaña del pastor fue literalmente desmontada y excavada por los técnicos en busca de otros restos prehistóricos o yacimiento arqueológico. Naturalmente luego fue reconstruida de nuevo :-)
Saludos!

Salvador ha dit...

Mikan i Jordi, m'alegra sentir tant bones notícies i que la pedra del neolític hagi estat recuperada. La veritat és que a nosaltres ens va fer mal el cor quan la vam veure en aquell deplorable estat i sense cap mena de protecció.
Gràcies per la informació

Jordi Lluís Pi ha dit...

Mikan, Muchas gracias por tu comentario y por la información tan detallada sobre "La Sitja del Llop".

Hasta pronto.

antoni pladevall font ha dit...

Durant anys he estudiat i gaudit del recorregut del Pla de la Calma. La seva part més bonica pertany al municipi de Tagamanent i és o era de la vella paròquia de Sant Cebrià de la Mora, ara pràcticament despoblada, bé que també el voregen el municipis del Brull i Aiguafreda per la part osonenca i els de Cànoves, poble del Montseny i Sant Pere de Vilamajor per la part vallesana.
Travessar-lo dóna sensació de pau i tranquil·litat i es pot fer amb calma en dues hores des del Collformic al collet de Sant Martí sota el Tagamanent. Si us agrada gaudir de la muntanya no us perdeu aquesta travessa.
Antoni Pladevall i Font