Pàgines

dimarts, 1 de juny del 2010

Collsacabra. Els cingles de Tavertet

Els cingles de Tavertet formen part de la regió natural del Collsacabra de 142 km2 d'extensió que pertany majoritàriament a la comarca de l'Osona, però que inclou també part de les comarques veïnes de la Garrotxa i de la Selva.
Geomorfològicament situada entre les serrelades Prelitoral i Transversal catalanes, és un altiplà format per una plataforma estructural amb cingles a Sud i a Llevant, d'una altitud mitjana de 1.100 mts., constituïda geològicament per materials sedimentaris, sobre tot marges i gresos eocens.
De fet els cingles calcaris de Tavertet formen un territori neutre entre les Guilleries i Collsacabra.

El nom de Collsacabra prové del terme jurisdiccional del castell de Cabrera, anomenat Cabrerés. En principi, el nom topogràfic de Collsacabra s'aplicava solament a la seva part oriental a partir de l'antigament coll Sacabra, pel qual pasava el camí ral de Vic a Olot.

Les parets calcàries amb l'embassament de Sau al fons.

La calcària nummulitica de Tavertet és l'anomenada pedra de Girona, amb la que s'han construïts edificis singulars com la catedral de Girona. Aquesta pedra és una de les biofàcies més caracteristica dels mars eocens situats en un sector de l'antic oceà mesozoic de Thetys. En cap altre indret d'aquest antic mar eocènic aflora de manera tant vistosa aquesta calcàrea nummulitica.

Detall de les cingleres eocenes d'origen marí

A les formacions de Tavertet hi ha sistemes càrstics, els quals, tot i no ser excepcionals, són importants i permeten entendre sorgències com la de la riera de Balà.

Salt del Moli Bernat i la balma de les Corts

Vall de Balà

El Montseny des de el mirador del castell

El pantà de Sau des de el mirador del castell. ( Nomès s'aprecia una petita part de la cúpula del campanar de l'esglesia de Sau.)

El riu Ter encaixonat, camí del pantà de Susqueda.

En aquesta fotografia es pot apreciar les diferents unitats dels cingles: La base vermellosa d'origen continental i la part superior, d'origen marí.

Panoràmica de les cingleres. Als fons la cinglera del Far

La serra d'Ensija, el Pedraforca i la serra del Cadí, des de la cinglera

El Pirineu Oriental amb el Puigmal al fons.

Panoràmica del pantà de Sau desde la cinglera.

El recorregut que ressegueix la cinglera és molt espectacular, però es tè que anar en compte els dies de fort vent, ja que pot ser perillos ja que en alguns punt s'apropa molt a fil de cingle.

Per saber més: http://www.elscingles.org/

http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/natura/sistema_informacio/inventari_interes_geologic/descriptiva/216_descrip.pdf 

Fotografies realitzades el 16 de Maig del 2010

Càmera: Nikon D5000
Objectiu: Nikkor 18-55 mm

2 comentaris:

sebi_2569 ha dit...

beautiful photo;and nice blog; bravo

Joana ha dit...

M'ha agradat molt el teu blog, hi tornaré, segur!