Pàgines

dijous, 8 d’abril del 2010

El Ports (1) Horta de Sant Joan - La Franqueta


El massís dels Ports de Beseit és un sistema muntanyos de uns 800 km2 de superfície, situat entre les Serralades Prelitorals Catalanes i el Sistema Ibéric, constituïn un enllaç entre les dues.
Forma una barrera formidable que separa les terres planes del Baix Ebre i El Montsià, de les comarques interiors del Matarranya i La Terra Alta, i es troba a cavall de Catalunya, Aragó i el Pais Valencià.
Té una orientació SO -NE i la seva composició geològica d'origen calcarí li dona una característica extremadament accidentada amb nombroses crestes, agulles, tossals, cims i amb grans barrancs i amb una orografía molt abrupte i de dificil accés. El conglomerat també és un material important geologicament als Ports, ja que ha estat format amb els materials erosionats de la part calcària i posteriorment elevats pels plegaments.
Les Roques de Benet son una bona mostra d'aquest resultat.
El cim més important és el Caro ( 1.447 mts. ), punt més elevat del massís. Li segueixen Tossal d'en Cardener ( 1.396 mts.), Mola dels Conills ( 1.362 mts ), Tossal del Rei ( 1.357 mts ), La Barcina (1.351 mts.),L'Espina ( 1.181 mts.), Penyagalera ( 1.033 mts.), Roques de Benet ( 1.013 mts.).
Els Ports estan catalogats com a Parc Natural per la Generalitat de Catalunya des de l'any 2001

Les Roques de Benet

Les Roques de Benet amb el salt del Ferrassó

La vegetació als Ports és molt rica i variada. Els arbres més abundants son els pins: el pi blanc, el pi negre i el pi roig.
També trobem l'alzina, el faig, el grèvol i el boix. I com espècies rares trobem els roures i els salzes.

Les Roques de Benet

Les muralles de la Gronsa

La Gronsa gran


Les parets de les Roques de Benet

La Falconera
Detall de la Falconera


Detall de la roca calcàrea

Penya del Gall

Visió Sud-Est de les Roques de Benet

Muntanya de Santa Bàrbara, al costat d'Horta de Sant Joan

Les Roques de Benet des de Horta de Sant Joan

Panoràmica des de Horta de Sant Joan

Càmera: Nikon D5000