Pàgines

dimecres, 2 de setembre del 2009

Era Artiga de Lin ( Vall d'Aran )

L'Artiga de Lin o Era Artiga de Lin es una vall situada a l'esquerra del riu Joèu dins el terme de Les Bordes (Vall d'Aran).

El plà de l'Artiga presidit pel Mall de l'Artiga, Coll de Toro i Pena Nere

La vall del Joèu o vall de l'Artiga de Lin, està coberta de bosc de faig i avet. A la seva capçalera, a 1.460 mts. d'altitud s'exten el gran prat natural d'Era Artiga. En aquest plà conflueixen les canals de Pomero, que baixa del Port de la Picada (uns dels millors balcons al massis de la Maladetta), Era Ribereta, que baixa de Coll de Toro, i el barranc d'Es Póis i que baixa del Coll dels Aranesos.
Pel sud està dominat per el Mall d'Era Artiga ( 2.718 mts. ), situat entre els colls de Toro i dels Aranesos, a la serralada que separa la Vall d'Aran de la Vall de Benasc.
Cal destacar els ulls d'et Joèu, que és la ressurgència de l'aigua que s'endinsa al forat d'Aigualluts, als peus del massis de la Maladetta, i que és el resultat de la fusió de les seves glaçeres.
Es va poguer saber que les aigües dels ulls del Joèu provenien del forat d'Aigualluts, i que per tant seguient un curs subterraní, per que es va tenyir amb un colorant les aigües de Aigualluts i el resultat es que aquet mateix colorant les portaben les aigües dels ulls del Joèu.
El plà de l'Artiga és l'inici de la ruta, per a mi, més bella i més clàsica per accedir al refugi de la Renclusa, als peus del cim d'Aneto.
Des de l'Artiga es travessa i remunta la canal de Pomero fins arribar al Coll de l'Infern. Es segueix fins al Port de l'Escaleta i a continuació es pasa per els Clots de l'Infern, una petita zona de llacs, fins arribar al Port de la Picada. Des de aqui, la visió de tot el massis de la Maladetta es impresionant. Es comença a baixar per un cami en força pendent fins el Plà d'Estanys o Plà de Basurta, a la capçalera de la vall de Benasc. (Cal destacar que durant la baixada es té una gran panoràmica de la vall de Benasc i del Plà d'Aigualluts.) Des de aquet punt s'inicia finalment la pujada al refugi de la Renclusa.
Es un màgnific recorregut, amb una durada de 7 h 30'. aprox. que el recomano a tothom que vulgui coneixer la capçalera de la vall de Benasc i del riu Éssera.

Plà de l'Artiga

Coll de Toro

El Mall de Era Artiga

Refugi del plà de l'Artiga

Serra dels Neres

La canal de Pomero que porta al Port de l'Escaleta primer, i al Port de la Picada

Salt de Pomero

Plà d'esquerra de l'Artiga amb el Pic de Montpius al fons

Barranc d'Es Póis amb el coll de la Forcanada al fons

Coll i Pic de La Forcanada

Catifa de flors alpines

Surgència del Joèu

El Joèu

El Joèu

Fotografies: Jordi Pi Calzada
Càmera: OLYMPUS C-760

Tots els drets reservats