Pàgines

dilluns, 20 de setembre del 2010

Serra del Port del Comte, Plans de la Bòfia

La Serra del Port del Comte des de els Rasos de Peguera

El massis del Port del Comte es troba situat a la comarca del Solsonés, en el Prepirineu lleidatà. Es troba entre les conques del riu Segre i del Cardener, aquest tributari important del Llobregat.
La serra en la seva vessant més abrupte i que s'aixeca sobre Sant Llorenç de Morunys reb el nom de Serra de Querol i s'exten des de el Cap d'Urdiets, ( 2.138 mts.) al Puig de les Morreres,   ( 2.214 mts.). Darrere d'aquets dos cims es situen els Plans de La Bòfia, que recullen les aigues que baixen dels cims culminants del massis, el Pedró dels Quatre Batlles, ( 2.383 mts.) i la Tossa Pelada, ( 2.373 mts.) i que van a alimentar al riu Cardener.
Com ja hem dit, el Pedró dels Quatre Batlles és la màxima alçada del massis i d'ella surten dos contraforts: al nord, el Tossal de l'Estivella, ( 2.331 mts.) i la Tossa Pelada, ( 2.373 mts.), i un altre al sud, la Tossa de la Comtessa, ( 2.342 mts.).

El Puig de les Morreres des de els Plans de la Bòfia

El Plans de la Bòfia

Els Plans de la Bòfia son amples rasos de pedregam i prats de pasturatge d'estiu, on hi ha una sensació de solitud, silenci i serenor, que no es troben en altres parts del massis.

El Pi Negre o Pinus mugo és la espècie dominant en aquesta part alta de la serra.
En les parts mitjes del massis el Pi Silvestre, ( Pinus sylvester ), és la espècie més nombrosa.
El Roure, ( Quercus pubescens ) i l'Alzina ( Quercus ilex ) son les poblacions arbòrees que dominen la part baixa del massis.

Pista d'accés al Plans de la Bòfia des del Plà d'Estivelles. Al fons la serra del Cadí.

Es té que anar en compte si es vol pujar en cotxe fins els Plans, ja que a l'inici de la pista està en bastant mal estat i és convenient pasar.hi en un vehicle 4x4

Els prats de Bessies es troben situats per sobre dels Plans de la Bòfia

Serrat de la Bòfia

Estribacions de la Tossa de la Comtessa

El pedregam clàsic dels rasos

En la part geològica, els materials predominats són els secundaris i en menys proporció el terciari. Les majors alçades del massis estan formades pel cretàci amb grans espessors de calizes molt dures, dificilment atacables per la descomposició química de la roca.

La serra del Cadí des de Coll de Port, a l'extrem nord del massis

Lamentable aspecte dels boscos, degut a les instal.lacións de l'estació d'esqui. Des de Coll de Port

Els boscos trinxats de Port de Comte, degut a l'estació d'esquí
Per practicar l'esquí alpí durant cuatre messos, els boscos i el nostre patrimoni paisatgístic queda malmés durant tot l'any.

Itinerari realitzat el 5 de Setembre del 2010