Pàgines

dimarts, 27 de juliol del 2010

Estanys de la capçalera de la Vall Fosca, Pallars Jussà

A la capçalera de la Vall Fosca, es troba una de les zones lacustres més important del nostre Pirineu. Aquesta conca lacustre és d'origen glacial i està composada per una treintena de llacs, alguns de molt grans, com l'estany Tort (6.400.000 m3),  Saburó (3.500.000 m3), Gento (3.316.000 m3), Mar, Negre o Culieso.
Tota la capçalera de la vall ha estat intensament modelada per les geleres quaternaries que li ha donat aquest aspecte torturat, característic del paisatge alpí. 
Aquesta zona de llacs està envoltada de cims de quasi 3.000 mts d'altitut com el Pic del Pessó (2.894 mts.), Subenuix (2.949 mts.), Pic de Peguera (2.982 mts.), Tuc de Saburó (2.908 mts.), Serra de Sobremonestero (2878 mts.), Pala Pedregosa de Llesui (2.889 mts.) o Pic Morto ( 2.869 mts.).
Més al Sud i tancat el circ per llevant, es troba el Montsent de Pallars (2.882 mts.), que limita amb el Pallars Sobirà.

L'estany Gento

Camí que remunta des del estany Gento cap el refugi i estany de la Colomina

L'aigüa és omnipresent en tota la zona

El Montsent de Pallars tapat pels núvols

Les nuvolades no ens abandonen durant la pujada

Entrada a l'estany Tort


L'estany Tort

El refugi de la Colomina

L'estany de la Colomina amb el Pic de Peguera



L'estany de la Colomina



L'estany Frescau amb el Montsent de Pallars al fons


El Pic de Peguera

L'estany de Mar i la pared de la presa

El Montsent de Pallars

 Planol de la zona

Cal remarcar que la majoria d'aquests llacs estan represats i comunicats entre si, conformant una gran reserva d'aigua per la producció d'energía elèctrica.
L'estany Gento, que està a un nivell inferior, està comunicat amb els estanys superiors i regula l'alimentació de la central de Cabdella, situada al fons de la vall i amb un desnivell de 836 mts.
La central de Cabdella, Vall Fosca, va ser una de les més importants i fou construïda l'any 1914, siguent l'inici de l'aprofitament hidroelèctric de totes les conques lacustres del Pirineu.

Càmera: Olympus C760UZ